Wat is ernstig meervoudig beperkt?
Cliënten met een ernstig meervoudige beperking (EMB) kunnen zich niet of nauwelijks verbaal of non-verbaal uiten. Daarnaast kunnen zij zich niet of beperkt bewegen. Er is soms ook sprake van stoornissen in het zintuiglijk functioneren. De problematiek van deze doelgroep is door de combinatie van zintuiglijke, motorische, cognitieve beperkingen en communicatiestoornissen complex. Als begeleider heb jij een goed beeld van het niveau van je cliënt. Hoe beleeft hij/zij de wereld? Wat kan en mag je van hem/haar verwachten?
Wonen en dagbesteding voor cliënten met EMB
Op verschillende locaties, zowel binnen als buiten Woonwijk Eemeroord van Sherpa, zijn er woongroepen voor cliënten met EMB. Hier ligt het accent op verzorging en begeleiding. Als het bij de mogelijkheden van de cliënt past, richten wij de zorg op de ontwikkeling van zijn/haar zelfstandigheid. Dagbesteding is voornamelijk gericht op beleving en ervaring van cliënten. Voorbeelden hiervan zijn snoezelen, zwemmen, huifbed-rijden en het luisteren naar muziek. De uitgangspunten van belevingsgerichte dagbesteding zijn het in balans brengen van de momenten van actie en rust, het bieden van structuur en de juiste dosering prikkels.
Werken als begeleider EMB
Als begeleider EMB maak je gebruik van het LACCS-programma. Dit is een programma dat zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met EMB. Dit programma draagt bij aan het verbeteren van een goed leven voor mensen met een EMB. Een goed leven voor cliënten met EMB betekent dat het “goed voor elkaar is” op vijf verschillende gebieden: Lichamelijk welzijn, Alertheid, Contact, Communicatie en Stimulerende tijdsbesteding. Je bouwt een duurzame relatie op met de cliënt en verdiept je in zijn of haar levensverhaal. Ook heb je oog voor de eigenheid van de cliënt en zijn of haar mogelijkheden en talenten. Je betrekt familie en/of verwanten hierbij, om zo hun ervaringsinformatie te kunnen benutten. Je werk bestaat ook uit het verrichten van verpleegtechnische handelingen en het uitvoeren van ADL-werkzaamheden.
Werken met cliënten met EMB vraagt dat je een brede blik en algemene basiskennis hebt van de diverse beperkingen en stoornissen. Omdat de cliënten zich niet of nauwelijks kunnen uitdrukken, moet je als begeleider alert zijn op de (vaak kleine) signalen van de cliënt.
Kleinschalig en persoonlijk
Bij Sherpa werken we met kleine, vaste teams voor uiteenlopende groepen. Door deze opzet krijg je de kans een hechte band op te bouwen met cliënten én collega’s. Een band die zorgt voor een goede sfeer, een plezierig werkklimaat en een fijne omgeving. Zowel voor begeleider als cliënt.
Een baan die werkt voor jou
Het werk als begeleider bij Sherpa is dankbaar en geeft enorm veel voldoening, maar kan ook veel van je vragen. Daarom is een goede werk-privé balans belangrijk. Hoewel flexibel werken natuurlijk bij de functie hoort, streven we er altijd naar jouw wensen mee te nemen in de planning. In overleg komen we tot een oplossing.
Ontwikkeling en groei
Je bent nooit uitgeleerd en daarom bieden we jou verschillende mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen binnen jouw functie. Via ons online Leerplein kun je je bijscholen voor alle competenties die bij jouw functie horen.
Collega’s aan het woord
Je collega’s staan altijd voor je klaar en denken graag met je mee. Een goede samenwerking komt van twee kanten. Daarom ben je altijd welkom voor een gesprek rond jouw wensen en ideeën over je werk bij Sherpa. De deur staat altijd open!

"Als je eenmaal ervaart welk verschil je maakt in hun leven, is het werk zo mooi!"
Na banen in horeca, sales, projectmanagement en wat eigenlijk niét, stal de zorg definitief Merels hart. Daar moesten eerst wat vooroordelen voor uit de weg geruimd worden. Ze is persoonlijk begeleider, maar eigenlijk ook al een beetje coördinerend begeleider, want daarvoor is ze in opleiding. Ze is ambitieus, maar haar plek op de werkvloer tussen bewoners is haar lief. Dáár doet ze het voor.

"Sherpa is een warm bad, motiverend en vooral samen!"
Dit zijn Nancy en Michel. Nancy werkt als begeleider op Vechtstraat in Woonwijk Eemeroord in Baarn. Daar werkt ze met mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) en complex gedrag. Nancy werkt ruim vijf jaar bij Sherpa en is in die tijd razendsnel opgeklommen van leerling tot begeleider D.
Diploma-eisen
Om als begeleider EMB te kunnen werken moet je ten minste één van de volgende opleidingen hebben afgerond:
- Maatschappelijke Zorg (MZ) niveau 3 of 4
- Mbo- of Hbo-verpleegkunde
- Sociaal Pedagogisch Werk (SPW)
- Sociale Pedagogische Hulpverlening (SPH)
Heb je niet de juiste opleiding?
Ben je in het bezit van een ander diploma binnen de zorg of wil je meer weten over onze werk-leer trajecten binnen Sherpa, lees dan meer via onderstaande button:
Huidige vacatures
Ben je enthousiast geworden over werken bij Sherpa? Bekijk dan hieronder ons huidige aanbod vacatures. Zit jouw ideale vacature er niet tussen? Of heb je specifieke wensen? Laat het ons weten. We denken graag mee over een baan op maat!
Logopedist gehandicaptenzorg
- 16-32
- hbo
- FWG-schaal 55
- Baarn, Hilversum
Begeleider voor EMB
- 24-32
- mbo
- FWG-schaal 35
- Baarn
Begeleider intensieve zorg
- 16-32
- mbo
- FWG-schaal 35
- Baarn
Assistent bewegingsagoog
- 28
- mbo
- FWG-schaal 35
- Baarn
Begeleider gehandicaptenzorg Baarn
- 28
- mbo
- FWG-schaal 35
- Baarn
Begeleider ernstige meervoudige beperkingen
- 28
- mbo
- FWG-schaal 35
- Baarn
Persoonlijk begeleider EMB Bunschoten
- 24-32
- mbo
- FWG-schaal 40
- Bunschoten - Spakenburg
Begeleider EMB
- 16-32
- mbo
- FWG-schaal 35
- Baarn
Begeleider kinderen en jongeren EMB
- 24-36
- mbo
- FWG-schaal 35
- Baarn
Vrijwilliger worden bij Sherpa?
- Vrijwillige basis
- Naarden, Weesp, Huizen, Bussum, Bunschoten - Spakenburg, Eemnes, Blaricum, Laren, Baarn, Hilversum
Beweeg als vrijwilliger mee met het instaphuis
- Vrijwillige basis
- Baarn
Begeleider in opleiding
- 24-32
- FWG-schaal 30
- Baarn
Stage Gehandicaptenzorg
- 0-36
- Baarn
Vrijwilligerswerk
We bieden onze cliënten allerlei leuke activiteiten aan, zoals rolstoeldansen, muziek maken, sporten, zwemmen en nog veel meer. Hierbij worden cliënten begeleid door medewerkers én vrijwilligers.
Wil jij vrijwilligerswerk doen? Lees hier meer.